Gröstl

Bugün geleneksel bir Avusturya yemeği paylaşmak istiyorum sizlerle. Bizim evde son zamanların favorisi bu çok pratik yemek 🙂 Aslında annelerimizin yaptığı patatesli yumurtanın bir üst versiyonu olarak da düşünebilirsiniz: Jambonlu, soğanlı, patatesli yumurta…

20160801_191032

“Tiroler Gröstl” olarak da bilinen bu yemek, Avusturya’nın dağcılıkla ve kayakla ünlü olan, Alplerle çevrili Tyrol bölgesinden çıkmış. Muhtemelen, dondurucu soğukta yüksek efor sarfeden dağcılar keşfetmişler bu yemeği; çünkü hem her bakımdan çok besleyici hem de kamp şartlarında pişirilebilecek kadar pratik…

 

20160801_192512 (1) - Kopya

 

Şimdi biz bırakalım dağcıları bir kenara, siz hafta içi tembel akşamlarınızda da kolaylıkla hazırlayabilir ve belki yanına buzzz gibi bir bira da açarak gününüzü renklendirebilirsiniz.

 

20160801_192253

 

Çok basit malzemelerin bir araya geldiği müthiş lezzetli bir yemek bu! Bu tarifte et olarak jambon, sosis veya sucuk, hangisini en çok seviyorsanız, kullanabilirsiniz. Hatta, önceki günden kalan ızgara etlerinizi de değerlendirebilirsiniz. Ancak, kullandığınız ete göre baharat miktarını arttırıp azaltmanız gerekebilir; örneğin sucuk çok baharatlı, tadı zaten çok baskın ama jambon daha nötr bir tada sahip.

 

20160801_192334

Gröstl


Hazırlık: 10 dk | Pişirme: 25 dk | Servis: 4 Kişilik  | Zorluk: Çok Kolay


Malzemeler:

  • 1 adet büyük soğan
  • 300 gr dana jambon veya sucuk veya bonfile et
  • 1 kg kızartmalık patates
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 3-4 yemek kaşığı ayçiçek (mısır ya da kanola) yağı

Yapılışı:

  1. Patatesleri soyun ve küp küp doğrayın. 5 dakika kadar suda haşlayın. Soğumaya bırakın. Patatesler biraz sert kalsın; çünkü tavada da pişecekler.
  2. Soğanı halka halka doğrayın. Jambonları ise küp küp doğrayın.
  3. Doğradığınız soğanları ve jambonları tavaya alın. 2 yemek kaşığı yağda soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) kavurun. Bu karışımı delikli kaşıkla bir tabağa aktarın.
  4. Soğan ve jambon kavurduğunuz tavaya 1 yemek kaşığı daha yağ ekleyin ve yağı iyice kızdırın. Şimdi, soğumuş olan patatesleri kızgın yağa atın ve 10 dakika kadar kızartın. Arada bir kez patatesleri çevirin.
  5. Patatesler iyice kızardıktan sonra, soğan ve jambon karışımını, tuz, karabiber, pul biber ve toz kırmızı biberi de tavaya ekleyin. Bütün malzemeleri 2-3 dakika kadar da beraber pişirin.
  6. Şimdi, bütün karışımın üstüne 2 yumurta kırın, hafifçe karıştırın ve 2 dakika kadar pişmeye bırakın.
  7. Gröstl’ın üzerine ince doğranmış maydanozları da ekleyerek servis edin.

Afiyet olsun! 🙂

Gröstl” için bir yanıt

Yorum bırakın