İncirli Fındıklı Kek

İncir benim en sevdiğim meyvelerden biri.. Keşke mevsimi bu kadar kısa olmasaydı değil mi?

Her yaz incirler çıkmaya başladığında anneannemin Bulgaristan’daki evi aklıma gelir. Küçükken yaz tatillerimizi orada geçirirdik kardeşimle. Orman içinde, hayvanlarla dolu bir ev düşünün.. Hala o ev hayatta en çok huzur bulduğum yerdir benim için, çok özeldir… Evin bahçe kapısının önünde bir incir ağacı vardı, öyle çok fazla meyve vermezdi. Anneannem incirleri toplar, bizim için saklardı, kimselere yedirmezdi. Sonra, bir kış vakti, çok aşırı soğuklardan dondu o ağaç. Senelerdir yeri boştu.. Bu Nisan ayında gittiğimde baktım ki anneannem yeni bir incir ağacı dikmiş oraya, büyümeye de başlamış. Nasıl mutlu oldum anlatamam…

20160806_184830 (2)

Bu sefer bu keki annemin doğum günü için pişirdim. Eve öyle güzel bir koku yayıldı ki pişerken.. Fırından çıktığında incirlerin suyu akmış, üzerindeki fındıklar da iyice kavrulmuştu. Ve ben maalesef dayanamadım, kendime bir dilim kesip sade filtre kahvemle keyfine vardım. Olsun, annem kızmaz bana 🙂

20160806_185835 (2)20160806_190124 (2)

“İncirle fındık mı olur, incire asıl ceviz yakışır” diye düşünenleriniz olabilir,  bu tarifi hemen deneyin ve muhteşem uyumu siz de tadın 🙂

20160806_185028 (2)

20160806_184815 (2)

İncirli Fındıklı Kek


Hazırlık: 15 dk | Pişirme: 1 saat | Servis: 6 Kişilik  | Zorluk: Kolay


Malzemeler:

  • 140 gr (3/4 su bardağından biraz az) toz şeker
  •  125 gr tereyağı, oda sıcaklığında
  • 2 büyük yumurta
  • 140 gr (1 su bardağı) un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
  • 1 adet vanilya çubuğu veya vanilya özütü veya toz vanilin
  • 60 ml (çeyrek su bardağı) süt veya ayran
  • 150 gr (1 su bardağı) toz fındık
  • Bir avuç bütün fındık
  • 6 adet incir
  • 1 yemek kaşığı bal

Yapılışı:

  1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. 20 cm’lik bir kelepçeli yuvarlak kalıbı güzelce yağlayın ve üzerine uygun yağlı kağıt kesip serin.
  3. 150 gr fındığı neredeyse toz haline gelene kadar rondodan geçirin. Bir avuç kadar fındığı ise bıçakla irice doğrayın. İncirleri ikiye bölün.
  4. Bir çırpma kabında tereyağ ve şekeri kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın.
  5. Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Her bir yumurtayı eklediğinizde iyi karıştığından emin olun.
  6. Unu eleyerek kaba ekleyin. Bir spatulayla güzelce karıştırın ama kesinlikle çırpmayın. Sadece karıştığından emin olmanız yeterli. Bu aşamada eğer çok fazla çırparsanız karışımın içerisindeki hava kabarcıkları kaybolur ve kekiniz kabarmaz.
  7. Şimdi kabartma tozu, tuz, vanilya taneleri ve öğütülmüş fındıkları da ekleyin. Güzelce karıştırın.
  8. Karışımı hazırladığınız kek kalıbına dökün, üzerini düzleyin. İkiye böldüğünüz incirleri, incirin dış kısmı aşağıya gelecek şekilde ve bastırmadan dizin. İncirlerin arasında çok fazla aralık bırakmamaya dikkat edin.
  9. Bıçakla irice doğramış olduğunuz fındıkları da kek karışımının üzerine serpiştirin.
  10. 180 derecede 1 saat pişirin.
  11. Kekiniz fırından çıktıktan sonra biraz soğumasını bekleyin. Kalıptan çıkarın ve üzerine bal gezdirerek servis edin.

Afiyet bal şeker olsun! :)

 

 

Bill Granger’ın tarifinden uyarlanmıştır.

 

İncirli Fındıklı Kek’ için 4 yanıt

Yorum bırakın