Hamsili Domates Soslu Makarna

Merhabaaaaa! Sizlere pratik mi pratik, sağlıklı mı sağlıklı müthiş leziz, İtalyan esintili bir tarifim var! Üstelik bu tarifin çok önemli bir özelliği daha var. Önceki günden kalan balıklarla yapılıyor. Böylece bir önceki günden kalan, buzdolabında bekleyen, kimsenin yüzüne bile bakmaya tenezzül etmediği o üzgün hamsicikler (veya somoncuklar veya palamutçuklar veya istavritçikler, herhangi bir çeşit olabilir) inanılmaz lezzetli, besleyici ve doyurucu bir akşam yemeğine dönüşmüş oluyor.

20161018_165045_hdr

Aslında bu tarif geçtiğimiz yaz aylarında çok spontan bir şekilde ortaya çıktı. Günlerden bir gün, akşam yemeğinde Yeşil Çaylı Somon ve Fırında Bademli Kuşkonmaz vardı. Bizim klasik menülerimizden biri 🙂 Somonlar çok büyükmüş ve biz bitiremedik porsiyonlarımızı. Kedimiz Arya da somon sevmiyor ve yemiyor (Favorisi mezgit :D). Haliyle buzdolabını boyladı bizim somonlar. Ertesi gün açtım baktım dolaba, üzgün üzgün bakıyorlar. Tazecik yaz domatesleri de var evde. Dedim ki somonla kuşkonmaz zaten çok iyi arkadaş, domatesi ve sarımsağı da alamazlar mı acaba aralarına? O kadar iyi anlaştılar ki anlatamam! Şaka bir yana enfes bir sos çıktı ortaya. Daha sonra her seferinde balığı fazla fazla aldık ki ertesi gün bu enfes soslu makarnadan yiyebilelim.

20161018_164903_hdr

E şimdi mevsimlerden sonbahar, çoğunlukla somon değil mevsim balıklarından yiyiyoruz. Geçen gün yine aynı şekilde hamsi kalınca, ertesi gün aynı tarifi hamsiyle denedim. Nefis oldu, hatta somonlu versiyonundan daha çok sevdik biz hamsili olanı. Siz de her türlü balıkla ya da deniz ürünüyle deneyebilirsiniz bu tarifi. Ben de bir dahaki sefere karides ve midye de mi eklesem acaba diye düşünüyorum.

20161018_164731_hdr

Bakalım siz sevecek misiniz bu tarifimi 🙂 Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum! İyi haftalar!

Hamsili Domates Soslu Makarna


Hazırlık: 10 dk | Pişirme: 10 dk | Servis: 4 Kişilik  | Zorluk: Çok Kolay


Malzemeler:

  • 10-12 adet hamsi (pişmiş, kılçıkları ayıklanmış)
  • Yarım paket makarna
  • 3 adet büyük domates
  • 2 dal taze biberiye
  • Yarım su bardağı beyaz şarap
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 1 adet acı kırmızı biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • Parmesan peyniri veya eski kaşar
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Büyük bir tencere alın ve içinde su kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine büyük bir tutam tuz atın ve ardından makarnalari ekleyin. 8 dk haşlayın.
  2. Makarna haşlanırken sosu hazırlayabiliriz. Bir tavaya zeytinyağı koyun ve içerisine ince ince doğranmış sarımsakları ekleyin. Sarımsakları yakmadan 1 dk kadar pişirin. Ardından ince ince doğradığınız kırmızı biberi ekleyin. Kavurmaya devam edin.
  3. Domatesleri soyun ve küp küp doğrayın. Doğradığınız sebzeleri ve domates salçasını da tavaya ekleyin. 2 dk kadar bir tahta kaşıkla karışrırarak pişirin.
  4. Tuz, karabiber ve yarım bardak şarabı ekleyin. 1-2 dk da bu şekilde pişirin.
  5. Pişmiş olan hamsileri küçük küçük doğrayın ve sos tavasına ekleyin. Parmesan rendeleyin. Güzelce karıştırın. Sosa makarnanızın haşlama suyundan da 1 kepçe ekleyin. 2 dakika daha pişirin.
  6. Makarnanızı süzün, soğuk su altına tutun. Tencerenin dibine sosunuzdan 1-2 kepçe koyun, sonra üzerine makarnanızı ekleyin, güzelce karıştırın. Makarnayı servis tabağına alın, üzerine bir miktar daha sos koyun. Üzerine parmesan rendeleyerek servis edin.

Afiyet olsun!:)

Hamsili Domates Soslu Makarna” için bir yanıt

Yorum bırakın